» Начало

  » Статии и интервюта

  » Цели и средства

  » Кампании

  » Биография
  » Новини

  » Галерия

  » Реклама

  » Шахматни артикули

  » АРТ-ШАХ

  » АРТ-МАТ

  » Форум ..» Играйте шах online
  » Линкове

  » Контакти

...

 

 

 

 

 

 

ВИКТОРИНА

01.01.2007

ПОЗНАВАТЕ ЛИ НАЙ-НОВАТА ИСТОРИЯ НА ШАХМАТА В БЪЛГАРИЯ?

ОТГОВОРИТЕ СА С ТОЗИ ЦВЯТ ;)

   1. Kой управляваше (като най-висш щатен служител) българския шах, когато бяха закрити и в голяма степен разграбени помещенията и детско-юношеските школи в столицата на ЦСКА, "Левски-Спартак", "Локомотив", "Академик" и Националния център за шахматна информация?

А) Стефан Сергиев Б) Остап Бендер В) Алф от Мелмак

     2.Кой е автор на последния учебник за шах, спонсориран от  БФШахмат?

А) Веселин Топалов Б) Мария Велчева В) Симеон Стоичков Г) Георги Шаляфов

3. Колко книги “Антоанета Стефанова 20 години и 20 дни по пътя към короната” закупи с рекламна цел БФШахмат с отпуснатите от БТК за Антоанета 50 000 лева?

А)0 Б) 10 В)100 Г) 1000

4. За колко долара може да си купите плик с автограф на Веселин Топалов, предлаган на сайта на един дупнишки шахматист?

А) 10 $ Б) 100 $ В) 1000 $

5. Точно преди година България притежаваше 5 Световни титли – колко снимки на шампионите се появиха на сайта на Българската федерация по шахмат (поддържан от сина на дупнишкия шахматист) за изминалата година?

А) 0 Б) 10 В) 100 Г) 1000

     6. Колко пъти Веселин Топалов е бил шампион на България за мъже?

А) 0 Б) 1 В) 10

7.  Колко пъти Антоанета Стефанова е била шампионка за жени на България?

А) 0 Б) 1 В) 10

8.  Колко гросмайстори са завършили висше образование в създадената преди    повече от 20 години специалност “Шахмат” в НСА?

А) 0 Б) 1 В) 10

      9. Кои гросмайстори, бивши шампиони на България, през 2006 г. играха в отборното първенство на шахматната „Б“ група – мъже и жени?

(по 1 т. за всяко посочено име)

    10. Тоалетната е любимото място от зоната за игра за вземане на решения на:

А) Владимир Крамник Б) Николай Велчев В) и на двамата

     11. Посочете на колко гласа имат право в Общото събрание на БФШахмат Веселин Топалов, Силвио Данаилов и Антоанета Стефанова?

А) 3 Б) 1 В) 0

12. Кой редактор на официоза “Шахматна мисъл” заклейми Данаилов и Топалов (2003) и в продължение на 11 броя (1996) не написа нито ред за Антоанета Стефанова?

А) Петко Петков Б) Николай Тодоров В) Стефан Сергиев

13. Колко са клубовете в БФШахмат без картотекиран нито един състезател за 2006 г.

А) под 30 Б) между 30 и 50 В) над 50

14. Кой президент на БФШахмат плати 5000 швейцарски франка такса на ФИДЕ, за да може Кирил Георгиев да играе отново за България, след като преди това предпочете да вземе македонско гражданство и да играе за западната ни съседка?

А) Любомир Павлов Б) Михаил Илиев В) Васил Божков

15. През априлската ваканция т.г. София беше домакин на индивидуални държавни първенства от 10 до 18 години. В какви условия играха над 200-те участници?

А) в просторна спортна зала Б) в уютна зала в хотел В) в класни стаи в училище с неработеща лавка и никаква грижа за треньори и родители

16. Колко пъти вице-президентът Силвио Данаилов е посетил заседанията на Управителния съвет на БФШахмат?

А) 10 Б) 5 В) 0

17. Кои чиновници са получавали повече от 20 години заплата за работа в БФШахмат?

(по 1 точка за всяко посочено име)

18. Колко регламентирани конкурса (с обява във вестник) за щатно място в БФШахмат са проведени през последните 20 години?

А) 0 Б) 1 В) 10

19. “Морско конче” е:

А) традиционен варненски турнир за деца Б) любимата фондация на шахматната федерация  В) и двете

20. “Всички делегати на Общото събрание са охлюви и подлоги.” бе казано от:

А) Николай Тодоров - Кайзера, относно БФШ Б) Георги Димитров – Джеки, относно БФС  В) и от двамата

21. Кой кандидат–кмет на община от ОДС е две години поред съдия на Мемориал, организиран и спонсориран от общинска организация на БСП?

А) Димитър Карапчански Б) Бойко Борисов В) Николай Велчев

 

*****

25.12.2005 

КОЛЕДНА ПРИКАЗКА

 

.....Имало в лето 2005-то една планета – Chesslandia. На тази планета царували Цар и Царица от една малка държава – Шахурия. Така се казвала държавата заради любовта на поданиците и властимащите към играта Шах. Незнайно защо, обаче Властта в Скупщината на мъдрата игра в Шахурия била поверена на няколко джуджета (лилипути)?! Последните имали няколко любими фрази, които повтаряли неуморно: “Царят е в чужбина!”, “Царицата е много капризна!”, “Няма пари!”... (Нищо, че бюджетът на Скупщината бил 2-3 пъти по-голям.) Когато Царят подарявал на децата подаръци за Коледа – те при пренасянето “губели” половината, че и повече от даровете, а после си купували коли, апартаменти, че и мобилни телефони, които да им отиват на ранга... Голяма работа били тези джуджета (лилипути) – смесили административна, съдебна, медийна и нормативна власт в едно! Но в един слънчев ден снегът, пардон – страхът се стопил и хората културно разпратили джуджетата (лилипути) по родните им места... Дали този хубав ден ще е в лето 2006-то зависи от всички нас... Весели празници!

25.12.2006

Една година по-късно Царят и Царицата на Планетата Chesslandia били вече други. Джуджетата (лилипути) продължавали да властват в Педерацията по шах в Шахурия, но страдали от параноя - дори се уплашили да свикат Скупщината, както изисквал Законът. Времето си течало... Весели празници!

 

*****

01.11.2005В юлския брой на култовото мъжко lifestyle списание Playboy (тираж 50 000) Симеон Стоичков проследява как се стигна до Българската хегемония в шахмата. Статията “Народен спорт” е на цели четири страници и съдържа... всъщност – ето някои отзиви:

•  Playmate, но и play – mate!

•  Статията те изразява в много по-голяма степен от книгата ти. Увлекателна, точна, казва много неща...

•  Задаваш контрапункт на битуващото 20 века “покорна глава – сабя не я сече”. Правилно – вече сме ХХІ век! Информативна, философска, актуална, изразява мнение. Браво! (Благодаря, Ники!)

•  Харесва ми! (Щом на световната шампионка й харесва...)

•  Много хубаво...много добре...това за “другарите” – така ли е? (Точно ти ли питаш, Радиславе?)

•  Готино – шахче...

•  Статията е добра, но трябваше да включиш някой по-секси мотив в духа на списанието. (Може би с твои снимки?)

•  Ммм, тази съм я чела някъде, но не обърнах внимание кой е авторът... (Цензурираха ми снимката :(

•  Това е най-хубавото нещо за шаха, което съм чел някога . (Благодаря, Круме!)

Playboy, юли 2005

На този свят днес живеят около 7 милиарда души, от които едва 7 милиона, или една хилядна, са българи.

Как тогава се стигна до нашата хегемония в една игра, съчетаваща в себе си спорт, изкуство и наука? В момента световна шампионка по шах при жените е българката Антоанета Стефанова, а през май русенският гросмайстор Веселин Топалов спечели M-Тel Masters в София и стана най-силният шахматист на планетата.

 

Дали триумфът ни се дължи на факта, че вероятно сме сред най-интелигентните нации на Земята? Или обяснението се крие в достъпността на този спорт (за него се искат само една дъска на квадратчета и 32 фигурки) и неговата демократичност и интернационалност - с помощта на компютрите и интернет можеш да играеш с превъзхождащи те съперници от Америка или Китай?

Каквато и да е истината, имаме сериозни поводи за гордост. Въпреки че, отново типично по български, не умеем истински да се зарадваме на постиженията си – дори и когато са такива, за които целият свят най-искрено ни завижда.

Турнирът M-Тel Masters бе от респектиращата ХХ категория и най-силният в света за 2005-а. Наградният му фонд от 300 000 евро го прави най-скъпото и престижно състезание, организирано у нас тази година.

Регламентът изискваше изиграването на по две партии между всички участници – по една с бели и с черни фигури. След първите партии класирането бе: Крамник и Адамс “на +1”, Ананд и Пономарьов с по 50%, Топалов и Полгар “на -1”. Почивният ден явно оказа благотворно въздействие на Веско и във втория тур той буквално прегази съперниците си. Топалов победи последователно Ананд, Адамс, Пономарьов и Крамник и завърши реми с единствената дама – унгарката Юдит Полгар. Играта на 30-годишния българин впечатли със своята агресивност, тактическа изобретателност, новаторство в дебютните трактовки. С набраните 6.5 точки от 10 възможни той не остави никакво съмнение в превъзходството си.

Какво всъщност е шахматът? Според Ювенсио Бланко (професор и президент на венецуелската шахматна федерация) той е не друго, а “цялостен процес на поставяне и решаване на проблеми и прилагане на творческо мислене в ситуации на неопределеност”. Тази игра всъщност е огледално отражение на ежедневните житейски сблъсъци и проблеми на човека. Дори топ-играчите днес не знаят ще има ли обединителен цикъл за званието Световен шампион или няма да има, ще получат ли покана за нов супертурнир на място, където не са били, и дали няма да се влюбят в някоя стюардеса или местна хубавица.

Ако вникнем малко по-надълбоко, може би ще разберем и защо тази игра е наричана (и наистина е) вечна, въпреки нееднократните забрани – последната бе от режима на талибаните в Афганистан. Явявайки се “бунт срещу авторитетите” (Артуро-Перес Реверте) – основната цел е да бъде пленена най-важната фигура на противника - шахматът съдържа в правилата си рядко срещан толеранс. Двата царя нямат право да се доближават един до друг. И нещо повече – невъзможно е царят да напада противниковата дама! Единственият начин да я вземе... е тя сама да му се даде. Дамата е тази, която напада – шахува и ограничава, доминира над всички останали фигури. Тя е фигурата на дъската, дърпаща нишката на двете табута на близо 50-вековната цивилизация: Смъртта и Секса. Известно е, че човек, който не го е страх от смъртта и си е решил сексуалните проблеми, на практика е неконтролируем и недостижим. (Разбирайки тази сакрална истина, гросмайсторите обичат бързо да си разменят дамите, съгласявайки се по този начин на реми - в 75% от партиите помежду си :).

Запитан какво го е привлякло в шаха, унгарецът Лайош Портиш (претендент за световната титла през 70-те и 80-те години) споделя: “Възможността да отстоявам свободата на своите мисли.” А на въпроса: “Не е ли скучно млада, красива дама да играе шах, макар и с мъже?”, Антоанета Стефанова отговаря: “Скучно е за мен да миеш чинии и да следиш “сапунените” сериали, наглеждайки пералнята. Напълно съм самостоятелна от петнайсетгодишна, животът е в ръцете ми и правя с него каквото ми харесва.” Вярваме й!

Ако дамата е най-силната фигура в играта, то царят е най-важната. Случайно или не – ходът, открил официално турнира M-Тel Masters, беше последният професионален ход в кариерата на “извънземния” Гари Каспаров. Той бе направен именно с царя миг преди да бъде призната победата на нашия Веско над него на 9 март в Линарес. Това е фигурата, отваряща процеса на идентификация, разкривайки възможността за силно утвърждаване на индивидуалността. Вижте до какво води силното его в комбинация с гениалността: легендарният Роберт Фишер съди САЩ за 200 000 000 $ за нанесени морални щети и пропуснати ползи, а Каспаров обяви оттеглянето си от шахмата, за да концентрира сили в борбата си срещу Путин на предстоящите президентски избори в Русия. Подобни донкихотовски предизвикателства са плод именно на съдържащите се в шахмата обективни и неподатливи на всякаква политическа дискриминация критерии за истинност и справедливост.

В шахмата времето е линейно – т.е. започваме с пълен комплект фигури и лека-полека, една по една те изчезват от дъската. Българските успехи на световната сцена обаче не са линейни, а по-скоро циклични – през периоди от около 15 години. Първият ни сериозен успех е през 1959 г., когато отборът на България става Световен студентски първенец. Заслугата е на Никола Пъдевски, Георги Трингов, Любен Попов, Илия Димитров и Николай Радев. През 1974 г. женският национален отбор печели бронз на Олимпиадата в Меделин, а мъжете разделят 3-4 място на Олимпиадата в Ница. А през 1989-а сме свидетели на истински фурор на световните първенства за деца, юноши и девойки – четири световни титли – Антоанета Стефанова до 10 г. (11 победи в 11 партии!), Веселин Топалов до 14 г., Катрин Аладжова до 18 г. (второ злато за нея след Рио Галего 1987 г. – до 16 г.) и Васил Спасов до 20г.! Призовите класирания на Мая Коен (3-та), Евгени Янев (2-4-о място), Александър Делчев (5-и) тогава са отчетени почти като неуспех! Какво обаче се случва само година по-късно: през 1990 г. са закрити детско-юношеските школи в ЦСКА, “Левски-Спартак” и “Локомотив” (София), а отговорните другари, извършили това, и до днес заемат възлови постове в шахматната федерация.

Изминалата 2004-а (отново 15 години по-късно!) е най-успешната в историята на българския шахмат до момента. Антоанета Стефанова стана Световна шампионка за жени, а Веселин Топалов спечели бронза при мъжете и достигна до 3-то място в световната ранглиста. На Олимпиадата на Балеарските острови Евгени Ерменков завоюва златото на първа дъска (макар и под флага на Палестина), Владимир Георгиев – личният секундант на Антоанета в Елиста – взе среброто на 3-та дъска, но... за отбора на Македония. Мария Велчева също остана втора, но при жените на 4-а дъска и донесе сребърен медал за родината.

За да е вярна и пълна панорамата на шахматните ни успехи, трябва да отбележим и “извънцикличните” бронзови медали на мъжете от Олимпиадата в Лугано 1968 г. (състав: Милко Бобоцов, Георги Трингов, Никола Пъдевски, Атанас Коларов, Иван Радулов, Пейчо Пеев), среброто на жените от Олимпиадата в Солун 1984 г. (Маргарита Войска, Румяна Бояджиева, Павлина Ангелова, Стефка Савова), Европейската титла за жени на Антоанета от Варна и второто й място в Турнира за Световната купа през 2002 г., Световните титли за младежи на Кирил Георгиев от Белфор (1983) и за студенти на Димитър Трифонов в Одеса (1990), златото от европейските първенства за девойки до 20 г. на Силвия Алексиева (1994) и Мария Велчева (1995).

На фона на колоси като Русия, САЩ, Китай, Индия и Великобритания всичко това изглежда повече от смайващо. Въпросът е доколко то е резултат и олицетворение на някакви наши  общонационални достойнства или е плод изцяло на талант и индивидуални усилия, чийто триумф нито една типично българска спънка не е успяла да осуети...

 

Статията е илюстрирана с титул, озаглавен “Народен спорт”, портретни фотографии на Топалов и Стефанова (плюс кратко тяхно представяне – ЛИДЕРЪТ и ЛИДЕРКАТА), карета с крайното класиране на M-Тel Masters 2005 и по-важните турнири на Веско през годините.

 

  Copyright © 2005-2017 www.chess-bg.org  All rights reserved